De ce există o cantitate minimă la unele produse?

O cantitate minimă de comandă este adesea văzută ca un rău necesar în comerț, în producție dar mai ales pentru clientul obișnuit.

Unelor companii le place, unele întreprinderi urăsc asta, iar unele firme trebuie să o folosească.

Dar ce este exact o cantitate minimă de comandă? Care sunt beneficiile sale pentru furnizori? Și cum se descurcă eficient cumpărătorii?

Ce este o cantitate minimă de comandă?

O cantitate minimă de comandă, prescurtată MOQ din termenul englezesc “minimum order quantity”, este cea mai mică cantitate stabilită a unui produs pe care un furnizor este dispus să o vândă. Dacă nu puteți cumpăra MOQ-ul unui anumit produs, atunci furnizorul nu vi-l va vinde.

Toate MOQ-urile variază, în funcție de produs.

În general, articolele care costă mai mult să fie produse vor avea de obicei un MOQ mai mic decât articolele care sunt ușor și ieftin de produs.

Care sunt beneficiile MOQ-urilor pentru companii?

Scopul cantităților minime de comandă este de a permite furnizorilor să își mărească profiturile, în timp ce scapă mai repede de mai multe stocuri și elimină simultan „cumpărătorii mici”.

O cantitate minimă de comandă este stabilită în funcție de cheltuielile care trebuie plătite înainte de a obține profit – ceea ce înseamnă că MOQ-urile urmăresc ca vânzarea să fie profitabilă și să mențină un cashflow sănătos. De cele mai multe ori se recurge la stabilirea unei cantități minime deoarece, la rândul lor, firmele au un MOQ din partea frunizorilor de material.

Ce să faceți dacă sunteți cumpărător?

Din moment ce știți că cantitățile minime de comandă sunt adesea folosite de întreprinderi ​​pentru a găsi cei mai buni cumpărători și a rămâne profitabili, puteți încerca să vă prezentați drept clientul lor ideal iar în același timp să negociați prețuri mai mici sau să căutați care este cea mai benefică afacere pentru ambele părți.